• THE ANIMALS d Estela de Castro. Exposició fotogràfica.

De l’1 de març al 7 d’abril de 2024.

Mèdol- Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona

C/ d’en Granada, 11 Tarragona.

Aquesta primavera continuem col·laborant amb Mèdol amb dues exposicions de la fotògrafa Estela de Castro. Una de les artistes més reconegudes arreu, dedicada al retrat i a la causa animalista. Des de Cultura Verda considerem imprescindible tocar el vessant animalista, oblidat quasi totalment del discurs de l’art contemporani i del medi ambient que és el tema que ens pertoca.

THE ANIMALS

Aquesta és la història de 122 persones no humanes que han recuperat la seva dignitat sostreta per l’activitat i explotació humana. Una de les primeres coses que fan els santuaris en recuperar un animal és atorgar-li un nom. Un nom propi els identifica com a éssers únics i irrepetibles i els allunya de l’anonimat, la manca d’empatia i la cosificació. A l’aixopluc de l’anonimat i la cosificació els humans som capaços de fer els estralls més terribles com de llançar bombes atòmiques des d’un avió però també, ignorar i mirar a un altre costat davant les injustícies.
Una de les bases que sosté el sistema és l’explotació i el maltractament animal. Les grans corporacions cotitzen en borsa i fan un gran esforç econòmic en blanquejar la seva imatge. A les caceres es fan negocis i aliances, a les festes tradicionals sovint són a costa del patiment animal directament o indirectament, a les celebracions mai falten trossos d’algú a taula.
Estem parlant del dret fonamental a la vida i no només això, a una vida digna.
Aquesta exposició és la història de tots ells. Són uns pocs animals els que han tingut la sort de ser rescats. Enrere queden les seves vides de maltractament sistemàtic i per fi poden SER el que són.
Estela de Castro ha recorregut aquests santuaris i ha captat amb mestria, la dignitat retrobada de tots ells. Amb una tècnica exquisidament clàssica, en aquesta exposició, ens trobarem amb les seves mirades. Si Velázquez al s. XVII va pintar amb el mateix respecte a nobles i bufons, de Castro amb un poderós i barroc clarobscur, ens recorda al mestre en aquest respectuós tractament, la diferència és l’espècie a la qual pertanyen. Les mirades d’aquests animals ens interpel·len a un dels grans reptes del segle XXI, el respecte i dret a viure la seva vida, de totes les espècies amb les quals compartim el planeta. (Freya Day)
The Animals és una sèrie fotogràfica d’alguns habitants d’Animal Rescue España, Santuario Gaia, Rainfer, Santuario Vegan, Birds Friends, Granja Natura, FIEB Foundation, Grefa, Primadomus y la Reserva Wild Forest.

Exposició The Animals d’Estela de Castro a Mèdol- Centre d’Arts contemporànies de Tarragona

Estela de Castro
Madrid, 1978. Fotògrafa especialitzada en retrat. Part de la seva obra es troba vinculada
a la lluita pels drets humans i dels animals. Formada al costat de fotògrafs com Eduardo Momeñe o els germans Vallhonrat, en 2011 comença el projecte Fotógrafos, exposat en PhotoEspaña 2014. Entre 2017 i 2019 desenvolupa la seva sèrie Zoocosis, amb el qual participa en el projecte Capital Animal, dirigit per Rafael Doctor. En 2017 crea el projecte PHES “Fotografía Española Solidaria” i en 2018 el projecte 33.293, que dona veu a través de la fotografia a persones desplaçades de 17 nacionalitats. En 2019 realitza els retrats oficials de la família real espanyola. En 2020 fa el seu treball Resiliencia, que formarà part d’un projecte col·lectiu en format llibre coeditat per la Fábrica i Fundación ENAIRE i que serà exposat en PhotoEspaña. A més de realitzar el seu projecte The Animals, en el qual retrata animals rescatats de diferents tipus d’explotació. En 2021 la sèrie documental “Detrás del Instante” emesa en TVE2, dedica un capítol a la seva trajectòria com a fotògrafa. En 2022 el seu projecte “The Animals”, en el qual retrata animals rescatats de diferents tipus d’explotació, és exposat en PhotoEspaña i editat en format llibre per la Fábrica. En 2023 el seu llibre The Animals rep el premi al Millor Llibre d’Art de l’any pel Ministerio de Cultura. A més, rep el primer premi en el concurs “Amigos de los Animales” amb el seu projecte “Retratos de familia” pel Ministerio de Asuntos Sociales i és finalista en el concurs “Pilar Ciloter”. És docent en diverses escoles de fotografia. Ha treballat com a fotògrafa freelance pel grup Planeta i Spainmedia. El seu treball s’ha publicat en mitjans com El Pais Semanal, El Mundo, La Vanguardia o The Times.

Skip to content